De ce dau femeile mâna?

mai 19, 2009 at 8:45 am (de ce, de zi cu zi, idei, personal) (, , , )

De fiecare dată când vine în vizită vre o femeie cu funcţie de conducere în firmă, ţime morţiş să dea mâna cu cei din birou.
Nu pot să înţeleg de ce vrea să facă asta, de ce simte nevoia o femeie să dea mâna cu un bărbat? E un act total nenatural, a da mâna e un gest specific masculin. Oare încearcă să se conformeze standardului? Gestul simbolizează cooperarea, acordul între doi bărbaţi, nu între doi angajaţi sau între un angajat şi un angajator.

Mă simt pus într-o situaţie neplăcută de fiecare dată când îmi întinde mâna, e neplăcut pentru mine.  Cum să dau mâna cu o femeie? De ce? Oare ea simte că ajunge să fie echivalentă cu un bărbat prin gestul ăsta? De ce ar face aşa ceva? Nu pot să pricep. Femeile sunt femei, nu sunt bărbaţi.

UPDATE:
Primesc un comentariu: pt mine „a da mana” inseamna a confirma un gest de salut indiferent daca e femeie sau barbat, asta in cazul in care nu cunosti femeia atat de mult incat sa iti permiti sa o pupi pe obraz ca si salut.
Nici măcar ca salut nu e compatibilă strângerea de mână femeie-bărbat pentru că raportul de forţe e inegal. Niciodată nu pot să ştiu cât de tare să strâng. E dificil şi la bărbaţi: unii strâng mai tare, unii mai puţin. La femei e ciudat: am o bănuială că ele strâng fie cât pot de tare, ca să echivaleze forţa bărbatului, fie nu strâng deloc. În ambele situaţii pic naşpa. Fie strâng când ele vor doar o atingere, fie sunt prea delicat când ele presează.

Femei, nu mai daţi mâna cu bărbaţii! Îi puneţi în situaţii imposibile.

Reclame

8 comentarii

 1. MTZ said,

  Codul bunelor maniere le permite aceasta, dar nu si invers. Deci nu vad ceva impotriva atat timp cat ele vor sa fie egale barbatilor, ceea ce demonstreaza ca suntem putin invidiati.

 2. carmen said,

  E un gest normal cand vine vorba de imprejurari…asa se face…doar nu vrei sa te pupe pe obraz.
  citeam undeva, intr-o carte despre situatiile de genul acesta …si e ok…nu e deloc o situatie imposibila…trebuie doar sa accepti si sa te obisnuiesti cu ideea ca asa e manierat sa faci.

 3. ideirazlete said,

  @mtz, chiar nu ştiu de ce ne-ar invidia vreodata femeile.
  Codul bunelor maniere e totusi o scriere subiectiva, nestandard, nu e literă de lege şi e liber pentru interpretare.
  @carmen, chiar nu simt nevoia nici să ma pupe pe obraz; să zica un bună ziua, sau salut, ce mai faceţi, ajunge. Accept, că ar fi total nemanierat altfel, dar îmi e incomod.

 4. carmen said,

  Biroul nu e un cadru oarecare…e unul care impune anumite maniere..iar asta e una din ele…nu ai ce face. Pupatul pe obraz nu e deloc indicat…poate doar daca apropierea e mai mare si cei doi isi permit astfel de gesturi….
  …tie nu-ti place sa dai mana cu o femeie…dar majoritatea ar privi lipsa acestui gest altfel…lipsa manierelor…inganfare…mai ales in mediul oamenilor de afaceri…la birou, cum e cazul tau.
  o comparatie …e la fel ca spalatul pe maini inainte de masa.

 5. ideirazlete said,

  Bănuiesc că doar o femeie ar vedea asta ca o lipsă a bunelor maniere. Strângerea de mână nu e un gest obligatoriu, e doar un gest de bună înţelegere, dacă întradevăr ea exsta. Dacă nu există, şi e simulat, artificial, îşi perde tot rostul. Nu trebuie văzut ca o formalitate sau obligativitate.

 6. carmen said,

  acum daca pe tine te deranjeaza gestul acesta clar ca o sa gasesti nenumarate argumente cum ca nu-si are rostul. Bineinteles ca nu te obliga nimeni sa o faci…avand o munca de birou si lovindu-ma mai tot timpul se situatii de genul …chiar nu ma deranjeaza…sunt de parere ca la servici e nevoie sa dai dovada de profesionalism chiar daca agreezi sau nu o anumita persoana.
  eu una nu am nimic impotriva acestui gest…codul bunelor maniere asa zice ca se face si asa fac…ca tie nu-ti place…e problema ta …fiecare cu piticii lui 🙂
  o seara placuta iti doresc…ca ziua e pe terminate 🙂

 7. ideirazlete said,

  Merci că mi-ai oferit punctul tău de vedere, o seară plăcută şi ţie.

 8. Freemind said,

  Salut. Dacă o doamnă îţi întinde mâna ar trebui să fii onorat. Iniţiativa aparţine întotdeauna doamnei şi niciodată bărbatului. Bărbatul saluta verbal,iar doamna ,dacă doreşte,va întinde mâna pentru a-i fi strânsă sau cel mai indicat sărutată ( dar acest lucru nu se face în public ) . Să refuzi o strângere de mână este o jignire impardonabilă. Politeţea acordă întotdeauna prioritate doamnelor. Acum este la modă pupatul pe obraji.Acest lucru nu se face în public şi nu ar trebui să se facă între persoane care se văd pentru prima dată. Mai grav este când bărbatul are iniţiativa de a săruta doamnele pe obraji. Am 18 ani şi asist în fiecare zi la gesturi total opuse regulilor de bună purtare.Încerc să le respect,dar e greu,mai ales când nimeni nu le cunoaşte. Aceste gesturi se răspândesc foarte repede. Dacă vei sta să te gândeşti îţi vei da seama ca regulile de politeţe îşi au rostul şi îşi au logica. Un om politicos are de n ori mai multe şanse,chiar şi într-o societate bolnavă ca a noastră.
  Un filosof spunea că regulile de bună purtare nu sunt în conformitate cu natura.Un leu nu va acorda prioritate unei leoaice,o buruiană nu va lăsa să se dezvolte o plantă agricolă. Nerespectarea acesor reguli ne duce din ce în ce mai aproape de comportamentul unui animal. Avem pretenţia că noi oamenii suntem fiinte superioare. Politeţea este un gest care afirmă acest lucru. Un om politicos îţi poate face ziua mai bună prin simplele lui gesturi. Gândeşte-te la asta! La revedere!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: