În Viena nu e nimic de vizitat

ianuarie 16, 2009 at 4:19 pm (calatorii) (, , , )

Concediul de iarnă am hotărât să îl fac la Viena. Vreau să vizitez locul ăsta cît mai bine, să văd cât mai multe lucruri diferite de România. Aleg o oarecare agenţie de turism (Romantic travel – probabil printre cele mai proaste agenţii, sau cel puţin cu cei mai proşti ghizi) şi plecăm.

Înainte de Viena, ghida ne declară că facem o pauză la Parndorf. Ok. 3 ore. Câââât? Apoi ne explică: ăsta e un centru comercial pentru tot felul de mărci de haine/încălţăminte (mă scuzaţi că n-am auzit de el). Nici n-a zis asta bine, că se trezesc câteva fufe disperate să strige „doar atât? măcar 4 ore jumate..”. Fuck, mă prind nervii. Io chiar n-am chef de pierdut la cumparaturi. Io vreau să văd arhitectură, muzee, oraşul, tot, orice, dar nu cumpărături. Din cauza disperaţilor am pierdut 3 ore din viaţă plimbându-mă pe lângă magazine cu preţuri în mare majoritate inaccesibile. Asta e, mă conformez mulţimii, mâine recuperăm.

Dupa-masă intrăm în Viena şi începem să vizităm centrul. Ca să mă asigur, întreb ce facem în caz că ne pierdem şi aflu că autocarul va fi acolo peste 3 ore. Super, la 10 minute după ce am pornit cu grupul şi m-am lămurit că stăm exagerat de mult să admirăm un copac şi trecem în fugă, cu explicaţii sumare pe lângă obiective gen: parlament, primărie, operă, teatru, ajutat de nişte trecători ne-am pierdut de grup. În 3 ore ne-am rătăcit şi regăsit de vreo 3 ori, vazând în mare parte faimosul ring vienez. Pe scurt nu poate fi explicat, pot doar să emit o concluzie: merită vizitat. În seara asta doar ne-am făcut poftă de plimbare prin oraş.

Ajungem seara  târziu la hotel. Întrebăm care e programul de a doua zi. „La ora 2 mergem la palatul Schonbrun”. În mintea mea mă gândeam deja „probabil asta e tot ce vom vizita în Viena  dacă rămânem cu ghida”. Totuşi, întreb, ca să mă lămuresc: „şi înainte de ora 2?”
Răspunsul care a urmat m-a lovit frontal, indiferent de cât de pregătit eram eu de a primi un raspuns total incompentent, tot m-a luat prin surprindere: „E un centru comercial în apropiere, multe magazine, sau puteţi să vizitaţi… (ezită, se gândeşte) … de fapt nu prea e nimic de văzut în Viena”.

Dacă îmi dădea din senin o palmă nu mă speria aşa. Am rămas la propriu cu gura căscată, n-am putut să mai reacţionez. Cum naiba nu e nimic de văzut în Viena? Shit. Următoarea dată când am văzut-o pe ghidă a fost la urcarea în autocar pentru întoarcerea în ţară.

Având o hartă dintr-o benzinărie, in zilele următoare am vizitat aşa:

 • palatul Schonbrunn, pe care am irosit 13 euro de persoană, bani pe care îî regret şi azi. Nu pentru că nu aş fi avut destui bani, dar palatul chiar nu merită vizitat pe interior. E pur şi simplu o clădire rectangulară, ca un grup de 4 blocuri comuniste lipite, fără o arhitectură deosebită, cu camere mari dar ..goale, fiind afişate doar câteva tablouri reprezentând nişte regi şi regine plictisiţi şi plictisite (încă nu mi-am explicat cum pot fi niște oameni aşa urâţi, poate din cauza cosangvinizării). Nici pe interior camerele nu au o arhitectură spectaculoasă, de abia câteva picturi. De statui, bazoreliefuri nu poate fi vorba.
 • grădina palatului Schonbrunn, cu intrare liberă, e cu totul altă poveste. Imensă, poţi să te plimbi ore în şir, frumos amenajată, ordonată, îngrijită. Fântâna din mijlocul grădinii era mult mai impresionantă decât tot palatul, la fel şi restaurantul amenajat pe culme.
 • grădina zoologică din Viena, tot lângă palatul Schonbrunn, 12 euro de persoană. Am intrat, câteva raţe pe un pârâu, urmează un ocol împrejmuit, nimic înăuntru. Un al doilea, la fel, gol. În al treilea doar 3 maimuţe tremurânde. M-am enervat, am zis că e cazul să cer banii înapoi, ce e asta, bătaie de joc? Totuşi, am zis să mai caut căteva minute. Şi n-am regretat, am găsit animalele, am găsit o hartă în care vedeam cât de mare era întinderea grădinii. 3-4 ore ne-am plimbat printre animale de toate felurile, de pe toate continentele, ba chiar printr-o junglă artificială amenajată în interiorul unei sere. Ce e foarte deosebit faţă de grădinile zoologice din România e că animalele nu stau într-un cub alb cu gratii, ci într-un mediu căt mai apropiat de cel natural, si pe căt se poate deschis, liber. Adică: păsări, maimuţe, erau libere să circule printre vizitatori  (atât timp cât nu erau specii periculoase); prin jungla amenajată era o cascadă, un pârâu cu peşti, castori, ţestoase; pinguinii aveu gheţariş multe-multe altele. Deci merită văzută.
 • muzeul de istorie naturală (7 euro). Mult mai impresionant chiar şi arhitectural comparativ cu Schonbrunn: picturi inspirate, statui, bazoreliefuri cu bun-gust. Totuşi, valoarea muzeului constă în ceea ce expune. Şi expune multe (pe langă colecţia de roci şi meteoriţi sunt expuse foarte multe specii de animale împăiate, schelete de dinozauri), e nevoie de timp cel puţin 4-5 ore. Deci merită văzut.
 • acvariul (3 euro). Nu am văzut ceva aşa frumos amenajat vreodată. Într-un bloc de sticlă şi oţel de 10 etaje era amenajat un mediu incredibil de natural pentru animale. Din nou o junglă, da, creşteau copaci la etajul 2 la etajul 5 al clădirii, printre ei  treceau vizitatorii, zburau păsări, alergau maimuţe, se plimbau ţestoase, înotau peşti prin acvarii frumos amenajate. Incredibil de multe specii acvatice în muzeu.
 • ring-ul vienez, e de fapt o stradă care merge de jur-împrejurul centrului oraşului. Plimbându-te pe strada asta vezi majoritatea clădirilor importante. Da, merită.  Palatul Hofburg, primăria, StephansDom, biserica Votive, parlamentul, opera, multe, multe. Cu specificaţia că am intrat şi în muzeul Albertina, care găzduia o expoziţie de pictură din care m-am lămurit că pictura contemporană e aproape în unanimitate de 2 bani, nu 2 lei. Oare jignesc pe cineva dacă zic de Picasso că nu merită nici el mai multă apreciere?

Aş mai specifica despre ghidă că nici la Bratislava nu s-a descurcat mai bine. Am văzut o singură cetate, sus pe un deal, în rest plimbându-ne pe nişte străduţe lăturalnice. Oarecum, mă îndoiesc despe Bratislava că nu ar avea chiar nimic de oferit turiştilor.

Deci nu mergeţi cu RomanticTravel.

Reclame

11 comentarii

 1. ale said,

  cred ca esti prea pretentios 🙂 sau nu stii sa apreciezi, sau poate ai dreptate.. nu dau cu paru, in3 zile ajung in Viena, sper sa nu vin cu aceeasi impresie

 2. ideirazlete said,

  Ai citit textul sau doar titlul?

 3. Emil said,

  Sigur, a citit doar titlul!

 4. alezz said,

  Mi’ar placea sa vad terase,sa beau o bere buna undeva, cafenele, ceva gen centrul vechi din Bucuresti.. Mai bine dau 7euro pe o cafea,sa stau la o masa si sa vad lumea din jur, cum fac, ce fac, cum traiesc ei, decat sa vad tablouri(pe care majoritatea le gasesti pe net) In fine, am bagat la cap ce’ai scris mai sus si apreciez. [ai fost iarna, deci n’aveai cum sa vezi lume la terase..scuze]

 5. luci said,

  Prietene,da-mi voie sa-ti zic:esti de la tara rau de tot.Un lucru mai cretin decat ai scris tu aici nu exista!Eu locuiesc in Viena,cum dracu’poti fi atat de idiot si sa spui ca palatul Schonbrun nu e mare lucru!Fa-ne la toti un bine si omoara-te!

 6. Unul cu replica ! said,

  Bravo Luci ! Esti un taran parvenit care probabil ai si o femeie la fel de proasta si ingamfata la fel ca si tine ca de obicei cine se aseamana se si aduna . care a-ti iesit si voi odata din Romania pe care sunt sigur ca nu o cunosti desi stai in Romania, dar ai plecat si tu ca tot romanul de dupa ’89 sa vada si altceva si, na belea ca ai ajuns la Viena unde nu ti-a placut nimic. Dute frate la Ciorogarla sau la Bolintinu din Vale sau Deal care vrei tu ca sunt la fel ca acolo gasesti cultura si civilizatie exact pe gustul tau de taran avansat ce esti. Deci in alte cuvinte, lasa-ne, lasa-ne, idiotule ! Ura si la gara !

 7. just_me said,

  Buna, sunt in Viena de 9 luni, am vizitat o gramada, dar mai am tot o gramada de vizitat… Viena e superba,ai ce vizita, cel putin muzee sunt peste 100…
  Pacat ca nu v-a dus si la Muzeul de istorie militara, merita vazut e extraordinar(tunuri,tancuri,pusti,sabii,pistoale,coifuri,uniforme militare,tot ce vrei si de toate felurile,nici in filme nu am vazut ce e in muzeul ala), si cum a putut sa nu va duca la Palatul Belvedere,care are niste gradini pline de fantani de ramai masca, si cum a putut sa nu va duca la Turnul Dunarii… Prater… biserica Karl (e mai faina ca faimoasa Stefans dom din centru,e de o frumusete extraordinara si pe dinafara si pe interior, are si panorama lift)…. Scoala de calarie spaniola… Casa muzicii in nici un caz nu trebuie ratata,e ceva de domeniul SF:) Casa fluturilor (Schmetterling haus, o sera superba cu fluturi,costa 5 euro) etc sunt atatea faine de vazut… panarama de agentie…
  La Schonbrunn mai era Muzeul de trasuri (4 euro)ce nu trebuie pierdut in nici un caz, Casa palmierilor, Casa desertului, doua sere ce le poti vizita in maxim o ora pe amandoua,sunt una langa alta inainte de intrarea in zoo…
  Si inca ceva, Luci a fost rautacios in comentariul lui, dar sa stii ca si eu am ramas masca cand am vazut ce ai zis de Schonbrunn… acuma nah,fiecare cu gusturile lui.
  Un ultim gand,care mai veniti la Viena, vedeti ca sunt autobuzele galbene pt turisti Viena Sightseeing, pleaca de la opera de stat, si fac 3 ture… inconjoara ring-ul (adica centrul, putand sa vedeti obiectivele importante), apoi alta tura e pe dunare, din nou cu diverse obiective, si a treia tura la palatul schonbrunn(si alte obiective), un bilet pe toate 3 rutele pt o zi costa 20 euro, si puteti sa va dati jos si sa urcati cand doriti, au statii la obiectivele turistice si circula cam din 15 in 15 min,depinde de sezon, pe 2 zile costa 27 euro… Vizitati obiectivele in ritmul vostru… Pt mai multe detalii http://www.viennasightseeing.at
  Mie cel mai mult mi-a placut la „Haus des meeres” (casa marii, un acvariu extraordinar,iar de sus de pe cladire se vede toata Viena). De asemeni va recomand o iesire pana sus pe Kahlenberg, un munte de pe care se vede Viena f fain… f simplu se ajunge acolo, din centru, de pe ring de la statia schottentor de exemplu, se ia tramvaiul 41 sau 42(ma scuzati nu mai stiu sigur) pana la capat de linie,acolo treceti strada si luati autobuzul pe care scrie Kahlenberg care va duce pana sus unde e ultima statie…
  Numai bine!

 8. nestor said,

  viena e superba.probabil un ghid dobitoc reuseste sa iti strice concediul.

 9. Gabbanu ;) said,

  PACAT ca ai gasit o agetie de turism de genul asta. Eu locuiesc in Viena de 3 ani si jum si iti pot spune ca in fiecare zi ma fascineaza tot mai mult orasul de aici,oamenii,activitatile…tot! MERITA VIZITAT ORASUL ASTA…Dar vizitat intr-un mod real, NU BANAL!

 10. simona said,

  Merg la Viena in fiecare an si de fiecare data vizitam altceva! Este incredibil ce am citit mai sus ! Nu mi-am imaginat ca pot sa existe comentarii de genul asta! Viena este unul dintre cele mai frumoase si interesante orase din lume. Imi imaginez ca si daca ai fi vizitat Versailles si Parisul ai fi comentat la fel.In toate orasele exista ceva interesant ,dar inteleg ca exceptand prostia si incultura ghidului care,ca cauta acolo???Nici voi nu v-ati facut de acasa un plan cat de cat cu ce ai dori sa vezi.Auzi ce comentarii poti sa faci despre Schonnbrun???Apropos,sa vezi ce,, urat ”este Louvru ,nici sa nu mergi cumva la Paris ,ca n-ai ce vedea, pierdere de timp! E mult mai misto la Sinaia cu DN 1 cu tot ,cu manele…Degeneratii astia cu tablourile lor naspa…pierdere de timp! Noaptea mintii la romani!

 11. Donatello said,

  Sunt șofer de autocar. Am fost de multe ori la Viena… E frumos, dar asa cum toți suntem diferiți și unii mai „umblati” decât alții, e normal ca și așteptările sa fie diferite. O parte dintre voi (cei care va grăbiți sa aruncați cuvinte jignitoare în cea mai mare măsură) nu ați regăsit în povestea asta sarcasmul cu care a fost editat textul.. Reiese clar ca apreciază Viena ( treaba cu palatul tine de gusturi iar el a spus ca nu merita văzut în interior fiind vorba ca Nu motivează costul de bilet pentru încântarea vizuală pe care o oferă.. privind obiectiv ca asupra unui serviciu contra cost.)

  Serviciul agenției de turism în colaborare cu agenția de ghizi e defectuos.. Trebuie făcută diferența între oamenii cu respect pentru valorile culturale care consideră achitarea unei excursii ca fiind o investiție pentru suflet și mintea proprie și adevărații țărănuși care ies din țară la lidl sa ia cafeaua ieftin și umplu cala de bagaje cu gel de duș.. Eu am înțeles foarte bine povestea lui..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: